Vse kaj morate vedeti o LinkedIn-u

Vse kaj morate vedeti o največjem poslovnem družbenem omrežju na svetu.

Kaj je Linkedin?

LinkedIn je spletno družbeno omrežje, kjer se posameznik lahko povezuje s strokovnjaki iz svojega področja ali izven njega, naveže stik s kadri v določenem podjetju in ustvarja svoj strokovni ugled na spletu preko komentiranja, deljenja ali ustvarjanja strokovnih vsebin.

Platforma vam poleg iskanja zaposlitve, novih sodelavcev in mreženja omogoča tudi pridobivanje povpraševanj in oglaševanje.

Linkedin-ovo poslanstvo je povezovanje strokovnjakov po svetu in na ta način povečati njihovo produktivnost in uspešnost. Njihove storitve so namenjene spodbujanju ekonomskih priložnosti članov preko dogodkov, izmenjevanja idej ter spletnega učenja. Poleg tega so njihove storitve namenjene iskanju poslovnih priložnosti ali dela.

 

810 milijonov uporabnikov

Največje poslovno družbeno omrežje s 810 milijoni registriranih uporabnikov in 310 milijonov aktivnih mesečnih uporabnikov.

V lasti Microsofta

Linkedin od leta 2016 v lastništvu Microsofta, ki je zanj odštel visokih 26,2 milijarde dolarjev.

Samo 1 milijon rednih ustvarjalcev

Tako je samo 1 milijon profilov ustvarja in objavlja vsebine na tedenski ravni, zato je algoritem pojavljanja teh vsebin neverjetno močan v število prikazov in brezplačnem dosegu.

Slovenija

Po podatkih raziskave Valicona je imel LinkedIn leta 2017 v Sloveniji 135.500 uporabnikov, po podatkih LinkedInovega Campaign Managerja pa jih na današnji dan ima 360.000.

Številne prednosti

Ključni prednosti Linkedina so:

Povečanje prepoznavnosti

Grajenje kredibilnosti in odnosov

Ohranjanje stika s strankami in partnerji,

Odlična priprava na poslovne sestanke

Spremljanje konkurence

Iskanje in pridobivanje potencialnih kupcev/partnerjev, pridobivanje povpraševanj.

12 korakov do:

Uspešnega upravljanja osebnega LinkedIn profila

linkedin-profil
1

Izberite profesionalno profilno sliko

Ljudje smo vizualna bitja in zato je naš izbor profilne slike zelo pomemben. Profilna slika je prva stvar, katero ljudje opazijo in si tudi takoj ustvarijo prvi vtis. Približno 60% slike naj pokriva obraz (slike, kjer je vidno vaše celo telo, ne pridejo v poštev). Oblečite, kar po navadi nosite v službi in ne pozabite na nasmeh z očmi.
2

Dodajte "background" sliko

Vaša "background" slika oz. ozadje je drugi vizualni element na vrhu LinkedIn profila. Pritegne pozornost ljudi, postavi kontekst in pove nekaj malega več o vas samih. Bolj, kot karkoli drugega, prava "background" slika pomaga, da vaš profil izstopa iz povprečja, pritegne pozornost in poskrbi, da si ljudje zapomnijo vaš profil.
3

Poskrbite, da vaš "headline" ni zgolj uradni naziv

Nikjer ni nobenega pravila, ki pravi, da mora kratek opis na vrhu profila pod profilno sliko biti zgolj vaš naziv v službi. Uporabite ta prostor, da malce na širše opišete vašo vlogo, zakaj delate to kar delate in kaj je tisto, kar vas pri tem drži. Morda si lahko vzamete nekaj minut in prebrskate primere dobre prakse, kjer vam bo hitro jasno, da se da ta prostor dobro izkoristiti.
4

Spremenite vaš opis v zgodbo

Prvo, kar je pri opisu ("summary") pomembno je to, da ga sploh imate. Resnično je zanimivo, da ljudje zelo pogosto puščajo ta prostor prazen. Opis je priložnost, da poveste vašo zgodbo - torej v opis ne pišite zgolj vaših veščin in znanj. Poizkusite napisati zgodbo o tem, zakaj so te veščine pomembne in kaj je tisto, kar lahko ponudite ljudem. Vzamite si čas, preizkusite več različnih tekstov in testirajte teste na ljudeh, ki jih poznate. LinkedIn "summary" je zagotovo najbolj oseben del vsebinskega marketinga za vašo blagovno znamko - vredno se je potruditi zanj.
5

Pazite na pretirano rabo "buzzwordov""

Buzzwords" so besede, pridevniki, ki so v LinkedIn profilih uporabljene tako pogosto, da so postale skorajda brez pomena. LinkedIn med najbolj pretirano pogosto uporabljene "buzzworde" vključuje naslednje besede: ‘specialised’, ‘leadership’, ‘focused’, ‘strategic’, ‘experienced’, ‘passionate’, ‘expert’, ‘creative’, ‘innovative’ and ‘certified’. Ne želimo povedati, da teh besed ne smete uporabljati za lasten opis, ali da te besede nimajo pomena ampak naj ustrezajo realnosti.
6

Zgradite si omrežje

Eden najlažjih načinov, kako na hiter in učinkovit način zgraditi omrežje na LinkedInu je, da sinhroniziramo profil z e-mail računom. To LinkedInu omogoča, da nam predlaga ljudi, s katerimi bi se potencialno lahko povezali. Mnogi se ne zavedajo, kako učinkovit je lahko ta način širjenja omrežja. Poleg tega se je koristno navaditi, da sledimo ljudem znotraj naše stroke, saj bomo na tak način v svoje omrežje dobili tudi za naše področje relevantne ljudi.
7

Naštejte vaše relevantne veščine ("skills") in rešite kvize

Gre za enega najlažjih načinov, kako poskrbeti, da boste opazni na LinkedInu - prebrskajte po seznamu veščin, ki so na voljo in izberite tiste, ki so relevantne za vas. S tem dodatno podkrepite opis in "headline" vašega profila, poleg tega pa omogočite drugim uporabnikom, da vas "podprejo" ("endorsement"). Kakorkoli že, ključno je, da izberete prave, resnično relevantne veščine. Prav tako pa lahko za določene rešite kviz na Linkedinu in ob 80% pravilnih odgovorih vam bo Linkedin dodelil značko, da ste opravili preizkus znanja.
8

Izpostavite storitve, ki jih nudite

Storitve ("services") so nova LinkedIn lastnost, ki je uporabna predvsem za svetovalce, "freelancerje" in tiste, ki delajo kot privatniki. Z dotično lastnostjo oz. izpolnitvijo sekcije "Services" na vašem profilu, boste potencialno bolj vidini med iskanimi rezultati, prav tako pa bodo ljudje takoj vedeli, kaj od vas lahko pričakujejo.
9

Širite "endorsement" gibanje"

Podpora" ("endorsement") drugih članov LinkedIna doda vašim veščinam in celotnemu profilu dodatno kredibilnost. Kako pa priti do "podpore"? Za začetek se lahko sprehodite skozi svoje oprežje in identificirate tiste povezave ali stike, ki si po vašem mnenju zagotovo zaslužijo "endorsement" iz vaše strani - to je pogosto dovolj, da vam ljudje uslugo vrnejo. Ena od možnosti je tudi ta, da s prijaznim sporočilom vzpodbudite ljudi. Še vedno pa ne smemo pozabiti, da šteje relevantnost. Obrnite se na tiste ljudi, za katere menite, da bi vam njihova podpora koristila.
10

"Experience" delovne izkušnje

Vaše delovne izkušnje zapišite kronološko, kot pri CV-ju in zapišite tudi vsa vaša napredovanja in pozicije znotraj podjetja. Če ste sodelovali na pomembnih projektih, ki so prinesli rezultate jih grafično izpostavite in dodajte slike.
11

Licence in certifikati

Licenses & certifications je sekcija, kjer dodate vse relevantne opravljene cerftifikate in licence, ki jih imate. V digitalnem marketingu so to Facebook Blueprint certifikat, Google ads certification, Hubspot in številni drugi.
12

Priporočila

Priporočilo je verjetno najboljši marketing na vašem profilu. Jemljite ga kot najbolj močan in oseben način, kako izstopati. Zamislite si, da je vaš bivši šef mega zadovoljen z vami podjetje pa je uspešno in priznano. Vas pa ceni kot strokovnjaka na določenem področju.

Kakšen je povprečni član Linkedin-a ?

Čeprav so ZDA država z največ uporabniki preko 185 milijonov prihaja preko 77% Linkedin uporabnikov iz preostalih 199 držav. 57% Linkedin uporabnikov je moškega spola 43% pa ženskega spola. Več kot 80 % članov LinkedIn je odločevalcev v organizaciji. Povprečna starost uporabnika je malo pod 40 let čeprav je skoraj 60% Linkedin uporabnikov je starih med 25 in 34 let. Kljub temu pa je povprečen letni dohodek uporabnika več kot 43 tisoč dolarjev.  Google je najbolj sleden podjetje z več kot kot 23 milijoni sledilcev. Osebni profil z največ sledilci pa je Bill Gates ustanovitelj Microsofta.

Linkedin-uporabnik

O čem naj na Linkedin-u pišem?

Tukaj je nekaj predlogov, da dobite navdih za pisanje objav in člankov na Linkedin-u:

  • zapišite, kako ste rešili večji izziv z vašo stranko ali v podjetju v katerem delate
  • delo s kupci lahko služi kot navdih,
  • kaj ste pridobili z udeležbo na poslovnem dogodku, izobraževanju ali seminarju (z vsemi, ki ste jih na novo spoznali, se obvezno povežite na LinkedIn-u),
  • 3 stvari, ki jih cenite pri svojem nadrejenem ali sodelavcih,
  • nekaj razlogov, zakaj imate radi svoje delo,
  • 3 primere e-novic, na katere ste naročeni, da sledite novostim v svoji industriji,
  • delite koristne vsebine drugih uporabnikov LinkedIn-a.

Kaj je LinkedIn Premium?

Naročnine na LinkedIn Premium niso poceni in številni uporabniki jih ne kupijo. Kljub temu veliko število ljudi mesečno plačuje LinkedIn Premium. Zakaj plačujejo 30, 60, 80 ali celo 120 dolarjev na mesec za dostop do posebnih funkcij in podatkov LinkedIn Premium? In kar je še pomembneje, bi morali tudi vi?

LinkedIn Premium deluje kot nekakšen ekskluzivni klub za iskalce zaposlitve, najemnike in prodajne strokovnjake, stroški pa so v primerjavi z prednosti za nekatere izjemno majhni. Nekateri uporabniki LinkedIna se hitro odločijo za vrnitev na brezplačno različico, mnogi drugi pa še naprej plačujejo za LinkedIn Premium, tudi ko dosežejo določene cilje.

linkedin-premium-plani

Kaj pričakovati od LinkedIn Premium ?

LinkedIn Premium je na voljo v štirih stopnjah, od 29,99 do 59,99 USD na mesec za iskalce zaposlitve, 79,99 USD na mesec za prodajne strokovnjake in 119,95 USD na mesec za rekrutiranje kadrov. Letno obračunavanje ponuja rahle popuste.

Kakšna je razlika med plačljivimi paketi?

Osnovna različica Premium Career je namenjena iskalcem zaposlitve, ki so pripravljeni porabiti 29,99 USD mesečno ali 239,88 USD letno za tri sporočila InMail (sporočila, ki jih lahko pošljete vsakemu uporabniku LinkedIna, povezava z njimi ni potrebna), dodatne podrobnosti o osebah, ki si ogledujejo njihove profile in več orodij, s pomočjo katerih lahko tvoj profil izstopa med zaposlovalci.

Naslednja stopnja, Premium Business, vključuje 15 sporočil InMail, napredne filtre iskanja, neomejeno iskanje v razširjenem omrežju in dodatne podatke podjetja. Premium Business je na voljo za 59,99 USD na mesec ali 575,88 USD, če se zaračuna letno .

LinkedIn Premiums sales navigator– vam ponuja orodje za ustvarjanje potencialnih strank, priporočila in vpogled v obstoječe račune v realnem času ter 20 sporočil InMail za 79,99 USD na mesec ali 779,88 USD kot enkratno letno plačilo. Prodajni Navigator prihaja v različici za več uporabnikov, Sales Navigator Team, ki vključuje 30 sporočil InMail, 25 odklenjenih profilov zunaj omrežja, 10 predstavitev PointDrive in še več. Prodajni Navigator Enterprise ponuja neomejeno število uporabnikov, 50 sporočil InMail na mesec, po uporabniku, 25 odklenjenih profilov zunaj omrežja, neomejene predstavitve PointDrive in napredne skrbniške funkcije. Prodajni navigator Enterprise vključuje tudi zmožnosti integracije Salesforce.

Končno, creme de la crème, LinkedIn Premium Recruiter Lite, stane 119,95 USD na mesec ali 1,199,40 USD, če se letno zaračuna. Omogoča vam 30 sporočil InMail, napredno iskanje, neomejeno vidnost vašega razširjenega omrežja, samodejno sledenje kandidatom z zasnovo, ki je specifična za zaposlovanje. Recruiter Lite je tudi osnovna stopnja LinkedIn-ovih rešitev talentov.

LinkedIn za podjetja – LinkedIn stran

Vedno več posameznikov in podjetij tudi aktivno sodeluje v različnih aktivnostih, ki jih LinekdIn omogoča, saj se zaveda njegovega doprinosa. Podjetja lahko ustvarijo svojo stran, na kateri objavljajo zanimive izseke iz njihovega vsakdana, raziskave in novosti. Linkedin  je primeren za vsakega zaposlenega ali iskalca zaposlitve, po drugi strani pa najbolje deluje za storitvena, svetovalna podjetja ali podjetja, ki delujejo na B2B trgu. Za B2C torej ni najboljša izbira, saj se njihova ciljna publika nahaja na drugih kanalih, a vseeno – v vsakem primeru dobro deluje z vidika zaposlovanja za namene rekrutiranja kakovostnega kadra in izpostavljanja blagovne znamke.

Uredite svojo osnovno stran:

Osnovna stran deluje zelo podobno kot na drugih družbenih omrežjih. Potrebujete profilno in naslovno fotografijo, opis podjetja, lahko tudi produktov, tudi objave se enako hranijo na časovnico. Možnost imaš tudi, da v podjetju odprete tako imenovano karierno stran (angl. carrier page), kjer objavljate odprta delovna mesta, in predstavitveno stran (angl. showcase page) posebej za specifične znamke ali produkte.

Vsebina naj prinaša dodano vrednost

Poslovnemu uporabniku je najpomembnejša vrednost, ki mu jo z vsebinami prinaša udejstvovanje na LinkedInu. Nek uporabnik gre na LinkedIn namreč v iskanju strokovnih vsebin.Zelo aktualno je, da poleg samih vsebin, ki jih ustvarjate znotraj platforme, svoje uporabnike usmerjate na blog objave strokovne narave na vaši spletni strani. Pristop, izbor besed in način podajanja informacij so v primerjavi z drugimi družbenimi omrežji na višjem nivoju v smislu strokovnosti in profesionalnosti. In tukaj pride v igro izredno pomembna dodana vrednost.

Prilagodite vsebino glede na namen vaše LinkedIn strani

Bistveno je, da sploh veste, kaj je vaš namen nastopa na LinkedInu kot podjetje. Če je to predstavitev podjetja kot uglednega zaposlovalca, morate temu tudi prilagoditi strategijo. V tem primeru se ne osredotočite toliko na strokovne vsebine, ampak bolj na reprezentacijo kulture podjetja, vaših aktivnosti in vzpostavitev čustvenih vezi.

LinkedIn-stran-podjetja

Oglaševanje na Linkedin-u

Sponzorirane vsebine

Sponzorirane vsebine predstavljajo oglase, ki so narejeni z že obstoječih objav, ki si jih delil na poslovni strani. Prikažejo se na domači strani ali na desni strani zaslona.Osnovna namena sta: povečanje dosega objav ali pa vodenje uporabnikov neposredno na tvojo stran.Tako kot na drugih platformah, z njimi zagotovo dosežeš več ljudi in pridobiš veliko novih sledilcev. Podobno kot na Facebooku pa lahko integriraš tudi t.i. “Lead generation forms” – gre za oglase, ki vodijo neposredno do določene forme, s katerimi pridobiš podatke o uporabnikih. Pri sponzoriranih objavah pozornost posveti odlični fotografiji, vključi UTM kodo za sledenje klikom, tvoje besedilo pa naj bo krajše od 150-ih znakov.

Tekstovni oglasi

Tukaj boš oglaševal zgolj z besedilom, tvoji oglasi pa bodo vidni  le na namiznih napravah. Pojavili se bodo bodisi tik pod menijsko vrstico ali pa na desni strani. V primeru zadnjega boš lahko dodal tudi manjšo sličico.Ker je njihova priprava zelo enostavna, z njimi lahko hitro vzbudiš pozornost in če jo, boš uporabnike lahko vodil neposredno na tvojo spletno stran.– še vedno ne pozabi na dobro fotografijo, vključi močen in specifičen CTA in pritegni z dobrim naslovom.

Sponzorirana/oglasna sporočila

Gre za pošiljanje neposrednih sporočil v LinkedIn nabiralnik targetirani skupini uporabnikov.Za razliko od klasičnih oglasov boš z njimi lahko dosegel visok nivo personalizacije, česar pa se boš moral lotiti zelo premišljeno. Ti oglasi ti dajejo možnost izredno natančnega targetiranja in je odlično za oglaševanje e-knjig, webinarjev, delavnic ipd.Prikazno oglaševanjeTa vrsta oglasov ti je zagotovo dobro poznana z različnih spletnih strani. Gre namreč za klasične bannerje in LinkedIn je eno redkih družbenih omrežij, ki jih vsebuje.A pozor! Preko osnovne LinkedIn oglaševalske platforme tega ne moreš načrtovati, ampak se jih zakupi preko drugih oglaševalskih platform.

linkedin-oglasevanje

Dinamično oglaševanje

Med LinkedIn oglaševanje spada tudi dinamično oglaševanje. Te zanima, pa ne veš, kako se ga lotiti? Zaenkrat je to mogoče le preko neposrednega kontakta pri LinkedInu. A se splača, saj se oglasi dinamično ustvarijo na podlagi uporabnikove aktivnosti. Če imaš željo po visoki personalizaciji oglasov, je ta način odličen. Vrhunski pa je tudi, ker boš na ta način serviral oglas ob pravem času na pravem mestu in si na ta način povečal tudi bazo sledilcev.

V skladu z interesi uporabniki prebirajo vsebine, delijo svoje izkušnje in strokovno znanje ter dopolnjujejo svoje profile z informacijami, s katerimi se želijo predstaviti. Za razliko od drugih družbenih omrežij je LinkedIn znan po temu, da so te informacije kredibilne in redno posodobljene.